Ik ben wat ze noemen een vakidioot. Ik ben dan ook in een bezit van een aantal boeken op het gebied van testen en toetsen. Deze collectie breid ik langzamerhand steeds verder uit. Op dit weblog zal ik op een aparte pagina binnenkort mijn collectie met jullie delen.

Recent heb ik mijn collectie uitgebreid met het boek “Reviews in de praktijk”. Dit boek is geschreven door  vier Nederlanders, waaronder de van het TMap boek bekende Erik van Veenendaal. Veel verder dan de inleiding ben ik nog niet gekomen in dit boek. Maar daarin vielen mij wel al een aantal dingen op. Op pagina vijf staat een lijstje met onderzoeken die kwantitatieve voordelen van toetsen beschrijven. Wat ik vreemd vind aan dit lijstje is dat, op één onderzoek na, ze allemaal van 1993 of ouder zijn. Ik vraag me af hoe betrouwbaar deze resultaten zijn 16 jaar later. De ICT, en zeker het testen en toetsen, is nog een vrij jonge bezigheid en in dat vakgebied is 16 jaar erg veel.

Meest opvallende is echter onderstaande (type)fout op deze pagina. Er staat eigenlijk dat het toepassen van reviews de productiviteit tot nul kan reduceren. Dat lijkt me niet echt een voordeel.

“Uit verschillende onderzoeken komen de volgende kwantitatieve voordelen naar voren:

Afname van productiviteit met 30% tot 100%….”