Tijdens de eerste ronde presentaties had ik gekozen voor de presentatie over Usability testen. Ik heb afgelopen jaar bij mijn werkgever een cursus over dit onderwerp gevolgd en daar was mijn interesse voor dit onderwerp ontstaan. Daarnaast altijd leuk om de verschillen en overeenkomsten te zien met de visie van andere partijen over een onderwerp.

De presentatie werd gegeven door Gertjan Slappendel van Polteq IT Services BV. In het verhaal werd verteld hoe ze voor een klant een Usability testtraject hadden ingericht. Een woningbouwvereniging had Polteq gevraagd om de Usability van hun website te testen. Deze website was reeds in productie gebracht, maar er kwamen veel klachten binnen over de site. Ook duurden de meeste bezoeken aan de site opvallend kort.

De tijd en het budget voor het traject was beperkt, dus het inzetten van een Usability lab behoorde niet tot de mogelijkheden. Tijden de cursus die ik eerder had gevolgd hadden ze als een van de alternatieven daarvoor een aanpak om fictieve gebruikers te bedenken en dan in de huid kruipend van die personen zelf een test uit te voeren. Polteq had er echter voor gekozen om een aantal (potentiële) gebruikers te vragen voor het uitvoeren van de testen. Deze mensen waren erg blij om betrokken te zijn, dit leverde goede mond tot mond reclame op. Met een cadeaubon en gebak bij de koffie waren ze al blij.

Het belangrijkste voordeel die genoemd werd, was het feit dat je als (ervaren) ict-er eigenlijk helemaal niet goed in de huid kunt kruipen van een echte digibeet. Als ict-er kun je je de denkbeeld van iemand met weinig of geen computer en internet ervaring niet inbeelden. Hieruit zijn ook de meest interessante bevindingen voort gekomen. De meer ervaren internetters die uitgenodigd waren kwamen met dingen die veel meer overlapten met wat de testers van Polteq zelf al hadden gevonden.